Ronde Tafel discussie: Informatie, Ethiek & Privacy
Ronde Tafel discussie: Informatie, Ethiek & Privacy
12 February 2015

Door de steeds verder toenemende toepassing van informatie technologie wordt de samenleving geconfronteerd met problemen rondom de vraag of dit gebruik van data en de daaruit verkregen informatie wel op een toelaatbare manier wordt toegepast. Maakt het wat uit dat de supermarkt weet hoeveel drank ik per week koop? Maar wat als mijn zorgverzekeraar of mijn baas dat ook weet?

Problemen rondom gebruik van informatie stellen de datawarehouse en business intelligence specialisten voor lastige beslissingen, data is immers de grondstof voor hun producten.

Er ontstaat een ethische crises wanneer een partij in het nastreven naar succes door zijn/haar gedrag een andere partij benadeelt. Wat is nu het goede om te doen? Veel vakgebieden beschikken over filosofische theorieΓ«n die bij het oplossen van dergelijke problemen een kader aangeven waarbinnen men naar een oplossing kan zoeken. Denk aan medische ethiek of business ethiek. Maar binnen de informatie technologie is er een grote leegte op dit gebied. We kennen wel computer ethiek maar er zijn voor ethische problemen als het gaat om gebruik van data en informatie weinig concrete regels. Bij een ethische crises worden er adhoc maatregelen genomen zonder dat hiermee toekomstige problemen worden voorkomen.

Bij problemen rondom informatie kunnen we ons afvragen wat er nu precies gebeurde waardoor het probleem ontstond, wie heeft er baat bij en wie heeft er last van, wie mag hierover beslissen?
Ethiek kan hierbij fungeren als een bril of denkraam om duidelijkheid te vinden over de te stellen vragen en de te nemen afwegingen en beslissingen. Daarmee is ethiek voor business intelligence dus niet alleen van belang voor datawarehouse en business inteligence specialisten maar ook voor iedereen werkzaam in de ICT en voor alle andere stakeholders als manager’s, CIO’s, business analisten kenniswerkers enz.

BI-Podium Yearbook
2013 - 2014Order or take a peek >
Aankomende events
BI-Podium Tweets
My week on Twitter πŸŽ‰: 3 New Followers. See yours with https://t.co/hRFagP1Rl9 https://t.co/u5N1GjTIw1
My week on Twitter πŸŽ‰: 1 Mention. See yours with https://t.co/hRFagP1Rl9 https://t.co/H0N38mlJb9
My week on Twitter πŸŽ‰: 3 New Followers. See yours with https://t.co/hRFagP1Rl9 https://t.co/iWLy5wbhEY
My week on Twitter πŸŽ‰: 4 New Followers. See yours with https://t.co/hRFagP1Rl9 https://t.co/WuLhYpOPjp
My week on Twitter πŸŽ‰: 3 New Followers. See yours with https://t.co/hRFagP1Rl9 https://t.co/pTUCzRdVC9
My week on Twitter πŸŽ‰: 1 Like, 6 New Followers. See yours with https://t.co/hRFagP1Rl9 https://t.co/MXPRpEwxoi
My week on Twitter πŸŽ‰: 4 New Followers. See yours with https://t.co/hRFagP1Rl9 https://t.co/9GLK4mVJdf
My week on Twitter πŸŽ‰: 1 Mention, 4.76K Mention Reach, 5 New Followers. See yours with https://t.co/hRFagP1Rl9 https://t.co/2tmmNPgxzC
My week on Twitter πŸŽ‰: 1 Like, 4 New Followers. See yours with https://t.co/hRFagP1Rl9 https://t.co/ENUyvQ5qxJ
My week on Twitter πŸŽ‰: 1 Mention, 4.7K Mention Reach, 2 New Followers. See yours with https://t.co/hRFagP1Rl9 https://t.co/X3fqtNWmZs
My week on Twitter πŸŽ‰: 1 Like. See yours with https://t.co/hRFagP1Rl9 https://t.co/sQZVxarDYu
Dit doet me weer beseffen hoe trots ik ben dat ik een vrouw ben
Zit vol verbazing te luisteren naar #rtllatenight over #ING. Ik zit al meer dan 60 dagen te wachten op een betaling van een factuur.
My week on Twitter πŸŽ‰: 21 Likes, 15 Retweets, 11.9K Retweet Reach. See yours with https://t.co/hRFagP1Rl9 https://t.co/1vk9P9xh8g
@daanbakboord Hè Daan, was je er ook!! Heb ik je toch helemaal gemist! Jammer
#ctdata Data in de Directiekamer: gemist?! Erg jammer voor je! Hou #ctdata in de gaten komen nog meer mooie onderwerpen
#ctdata: tipje van de sluier: vraag altijd wat is het probleem? Dat in aansluiting met wat je als business nodig hebt.
Houd mij op de hoogte